balewatch.com
HOME

1. This plan and plan 480 (following) are basically the same plan with variations. Here we start with a 375 sq. ft. basic living unit containing a shared living, dining, kitchen, a bath and supporting utility room. Later when we are rested and ready to build again...take a break...construct phase two which is two average bedrooms and a storage/laundry room, containing 306 sq. ft.

2. The area between the two units forms an open interior courtyard (with optional fireplace and fountain) and is closed in with high Straw Bale walls connecting the two units. With the units built on the east/west axis, the plan is fully passive solar with most of the glazing on the south faces(s). The courtyard is open but well protected from winds and has good privacy.

3. The house faces in on the courtyard...the courtyard functions as a large central "hallway" providing circulation and living space...plants, garden, sunshine and good air. At a later date (if it seems wise)...cover the courtyard with a roof to add 442 sq. ft. of (enclosed) living space.

4. Need more room? Add a semi-circular (350 sq. ft.) addition on the west side as shown. Not a problem...because we have used only one windows in the west wall, and the west door is well placed to support the addition...maybe a large studio...a great room...a master/master bedroom with its own bath...located next to the existing bath and supporting utilities.

5. And remember you start this project with a 375 sq. ft...times $10.00...requiring under $4,000 for materials.

480 SQ. FT. (COURTYARD)ELEVATION

This plan and plan 375 (above) are basically the same concept...build a basic living unit...later build a seperate "bedroom" wing...forming a protected courtyard between the two units. Here we start with a 480 sq. ft. basic living unit containing a combination living, dining, kitchen, a bath (with supporting utilities) and (unlike plan 375) a full bedroom. Later, after a rest from building, construct phase two which is bedrooms...or great room...or studio, or whatever...another 480 sq. ft.

2. As above, the area between the two units forms an open interior courtyard (with optional fireplace and/or fountain) closed in with Straw Bale walls connecting the two buildings. With the units built on the east/west axis, the plan is fully passive solar with most of the glazing on the south faces. The courtyard is open above thus well protected from winds and with good privacy.

3. The plan faces in on the courtyard...the courtyard functions as a large central "hallway" providing circulation and living space...plants, garden, fire, sunshine and good air. At a later date (is it seems wise)...cover the courtyard with a roof to add 432 sq. ft. or more of (enclosed) living space. Or just cover the west end ...creating a work space or second bath and/or laundry room.

4. Need more room? Add a semi-circular (350 sq. ft.) addition on the west side (as shown in plan 375). The addition does not work as well here as in plan 375 because we have more windows in the west wall but that can be adjusted. The addition could be a garage but a better place may be on the north side...with clearstory windows from the south and direct access into the kitchen.






































Webmaster and Straw Bale Design: Robert Andrews, 3223 Urban Street, Pueblo, Colorado, 81005 (719)406 1901
e-bale@balewatch.com


balewatch.comHOME